Thursday, 15 April 2010

Ανακαλύφθηκε τάφος της εποχής των Ραμσιδών στη Βόρεια Αίγυπτο!

© Supreme Council of Antiquities
Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε για πρώτη φορά στο φως ιδιωτικό τάφο της εποχής των Ραμσιδών στην περιοχή Tell el-Maskhuta της επαρχίας Ismailia στο Δέλτα του Νείλου. Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου που εξεδόθηκε χθες από το Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου και παρουσιάζεται στην επίσημη ιστοσελίδα του Δρ. Zahi Hawass, ο τάφος ανήκει στον Κεναμών, αρχιγραμματέα και προϊστάμενο των βασιλικών αρχείων κατά τη 19η Δυναστεία (περ. 1315-1201 π.Χ.). Είναι πλινθόκτιστος και αποτελείται από ένα κυβωτιόσχημο θάλαμο με λίθινη, θολωτή καμαροσκέπαστη οροφή και ένα βαθύ, ορθογώνιο φρέαρ. Στο εσωτερικό του βρέθηκε η διακοσμημένη, ενεπίγραφη σαρκοφάγος του Κεναμών. Ο τάφος φέρει πλούσια διακόσμηση, χαρακτηριστική της περιόδου, με σκηνές που απεικονίζουν τον Κεναμών και τη γυναίκα του Ίσιδα—η οποία, σύμφωνα με τους συνοδευτικούς τίτλους, φέρεται να ήταν ιερή αοιδός στην υπηρεσία του θεού Ατούμ—, νεκρικές παραστάσεις και κείμενα από την επωδή 125 της Βίβλου των Νεκρών, θεολογικές σκηνές με τη θεά Αθώρ ως αναδυόμενη από τους παπύρους του Δέλτα ιερή αγελάδα και του τέσσερις γιους του θεού Ώρου, καθώς και μια πομπή από γυναίκες θρηνωδούς.

Σύμφωνα με το Zahi Hawass, ο τάφος του Κεναμών αποτελεί τον πρώτο τάφο της εποχής των Ραμσιδών που ανακαλύπτεται στό Δέλτα του Νείλου. Βρέθηκαν, επίσης, μια ενεπίγραφη στήλη από ασβεστόλιθο—απεικονίζει το θεό Σήθ ενώπιον ενός ηγεμόνα της 19ης Δυναστείας που όμως δεν κατονομάζεται—, στην οποία γίνεται αναφορά στην πρωτεύουσα των Υξώς, Άβαρη (Tell el-Daba), υποδηλώνοτας κατά αυτόν τον τρόπο τη στενή σχέση που πρέπει να υπήρχε μεταξύ των δύο περιοχών, καθώς και μια ομάδα από 25 τάφους της Ελληνορωμαϊκής περιόδου.
Η συγκεκριμένη ανακάλυψη είναι πολύ σημαντική γιατί ρίχνει φως στην ιστορία, γεωγραφία και γεωπολιτικό ρόλο της συγκεκριμένης περιοχής του Δέλτα, καθώς και στις σχέσεις που αναπτύχθηκαν με τα ανατολικά σύνορα της Αιγύπτου κατά τη διάρκεια της πολύ σημαντικής αυτής περιόδου.
Για περισσότερες πληροφορίες και σχετικές φωτογραφίες, κάντε κλικ εδώ (drhawass.com) και εδώ (Heritage Key).

Πηγές:
drhawass.com/Heritage Key.com

Monday, 12 April 2010

Στο φως Ελληνορωμαϊκοί τάφοι στην όαση Bahariya

© Supreme Council of Antiquities

Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι από το Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου με επικεφαλής τον Δρ. Mahmoud Affifi, προϊστάμενο αρχαιοτήτων στη νεκρόπολη της Γκίζα, ανακάλυψαν 14 τάφους της Ελληνορωμαϊκής περιόδου (3ος αι. π.Χ.) στην περιοχή Ain El-Zawya στην Bahariya όαση. Οι τάφοι είναι λαξευτοί με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική διαρύθμιση: μεγάλη κατωφερική κλίμακα εισόδου και διάδρομο που καταλήγει σε ορθογώνιο νεκρικό θάλαμο με μασταμπά-κατασκευές στην κάθε γωνία, οι οποίες πιθανόν να χρησίμευαν για την καύση νεκρών. Οι έρευνες έφεραν στο φως τέσσερις ανθρωπόμορφες νεκρικές προσωπίδες, ένα χρυσό σπάραγμα διακοσμημένο με τους τέσσερις γιους του θεού Ώρου, νομίσματα και γυάλινα αγγεία. Το σημαντικότερο έυρημα είναι μια γυναικεία μούμια ύψους 97 εκ., η οποία φέρει περίτεχνο Ρωμαϊκό χιτώνα και κοσμήματα. Η όαση Bahariya έγινε διάσημε το 1996, όταν ο Zahi Hawass και η ομάδα του ανακάλυψαν την περίφημη κοιλάδα με τις χρυσές μούμιες.
Για περισσότερες πληφορίες και φωτογραφίες, κάντε κλικ εδώ (Heritage Key) και εδώ (Discovery).

Πηγή:
Heritage Key, Discovery