Sunday 5 September 2010

Μέρες μαγείας!


Χρυσό σφραγιστικό δακτυλίδι, το μεγαλύτερο γνωστό στο μυκηναϊκό κόσμο. Απεικονίζεται πομπή λεοντοκέφαλων δαιμόνων που κρατούν σπονδικές πρόχους και προχωρούν προς καθιστή σε θρόνο γυναικεία θεότητα. Η θεά υψώνει κωνικό ρυτό. Πίσω από τον θρόνο διακρίνεται αετός, σύμβολο εξουσίας, ενώ στον ουρανό εικονίζονται ο «τροχός» του ηλίου και η ημισέληνος. Η τελετουργία σχετίζεται με την ευφορία της γης και την αναγέννηση της φύσης. Από το «Θησαυρό της Τίρυνθας», 15ος αι. π.Χ. (ΕΑΜ, 6208)
Δύο πολύ ενδιαφέρουσες και σημαντικές εκθέσεις για τη μαγεία στον αρχαίο κόσμο της Ελλάδας και Αιγύπτου θα πραγματοποιηθούν στα μουσεία Αθηνών και Λάιντεν (Ολλανδία) αντίστοιχα. Η πρώτη εντάσσεται στον ευρύτερο εορτασμό για τις Ευρωπαϊκές Μέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς στα ελληνικά μουσεία για το 2009 και 2010 με γενικό τίτλο "Μάγοι, ξόρκια και φυλακτά: Η μαγεία στον αρχαίο και χριστιανικό κόσμο" και περιλαμβάνει αντικείμενα από τις συλλογές του Εθνικού Αρχιαολογικού Μουσείου. Η έκθεση παρουσιάζεται στην αίθουσα 39 (στο ισόγειο) και θα διαρκέσει από τις 24 Σεπτεμβρίου έως και τις 28 Νοεμβρίου 2010. Στο χώρο της περιοδικής έκθεσης θα διατίθεται κατάλογος με άλλα, σχετικά με τη μαγεία, εκθέματα, τα οποία οι επισκέπτες θα μπορούν να εντοπίσουν στις μόνιμες εκθέσεις του Μουσείου.
Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί προβολή της μικρού μήκους ταινίας «Ερευνώντας τη Γη των Νεκρών» σκηνοθεσίας Dominique Adt (2008), στο μικρό Αμφιθέατρο του Μουσείου. Η ταινία τιμήθηκε με το ειδικό βραβείο «Αρχαιολογία και Τέχνες» στο Φεστιβάλ ΑΓΩΝ 2010. Παρουσιάζει τελετουργίες μαγείας στο αρχαίο νεκροταφείο του Κεραμεικού και δύο σημαντικά μαντεία της αρχαίας Ελλάδας. Προγραμματίζονται δύο παραστάσεις: την Παρασκευή, 24 και το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010, ώρα 19:00 – 21:00. Η παραγωγή είναι γαλλική με ελληνικούς υπότιτλους. Η είσοδος για το Αμφιθέατρο βρίσκεται στην οδό Τοσίτσα 1. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής (Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-15:00, στο 210 8217724).
Η δεύτερη έκθεση με θέμα "Η Μαγεία στην Αρχαία Αίγυπτο" θα ανοίξει τις πόρτες της στο κοινό στις 16 Οκτωβρίου 2010 στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στο Λάιντεν της Ολλανδίας και θα διαρκέσει έως 13 Μαρτίου 2011. Θα παρουσιαστούν όλες οι πτυχές της αρχαίας Αιγυπτιακής μαγείας (φυλαχτά, σκαραβαίοι, αποτρεπτικοί ράβδοι και βινιέτες από μαγικούς παπύρους με εικονογραφήσεις δαιμόνων και μαγικά ξόρκια) μέσα από ένα σύνολο αντικειμένων που έχουν μεταφερθεί από συλλογές πολλών Ευρωπαϊκών Μουσείων (Βρετανικό, Λούβρου, Allard Pierson) εμπλουτίζοντας την ήδη πολύ αξιόλογη συλλογή του Μουσείου του Λάιντεν.
Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση στο Λάιντεν μπορείτε να βρείτε εδώ.

No comments: