Saturday 23 May 2009

Θεατρική αναπαράσταση της "Ιστορίας του Σινούχε"


Ένα πολύ ενδιαφέρον γεγονός, που σχετίζεται με την αρχαία Αίγυπτο, θα λάβει χώρα στο μεγαλύτερο φεστιβάλ ποίησης, το Ledbury Poetry Festival, το οποίο πραγματοιείται κάθε καλοκαίρι στην Αγγλία (Ledbury, 3-12 Ιουλίου 2009). Ανάμεσα στις ποικίλες ποιητικές και θεατρικές δραστηριότητες ξεχωρίζει η θετρική μεταφορά της Ιστορίας του Σινούχε, ενός από τα αριστουργήματα της αρχαίας Αιγυπτιακής λογοτεχνίας. Η Ιστορία του Σινούχε γράφτηκε στο πρώτο μισό της 12ης Δυναστείας, λίγο μετά το θάνατο του Φαραώ Σεσώστρι Α΄ (περ. 1875 π.Χ. Βλ. εικόνα), και εξιστορεί τη ζωή και τα έργα ενός βασιλικού αξιωματούχου στη Φαραωνική αυλή. Η εξιστόρηση λαμβάνει τη μορφή νεκρικής αυτοβιογραφίας (σύμφωνα με την εισαγωγή του κειμένου, ο Σινούχε μιλάει από τον τάφο), το μεγαλύτερο μέρος της οποίας καταλαμβάνει το ταξίδι του Σινούχε εκτός Αιγύπτου και οι εμπορικές και διπλωματικές του επαφές με ξένους ηγεμόνες στη Λιβύη, τη Συρία και τη Νουβία.

Την παράσταση θα ανοίξει με ομιλία του ο Δρ. Richard Parkinson, επιμελητής στο Τμήμα Αρχαίας Αιγύπτου και Σουδάν του Βρετανικού Μουσείου και ένας από τους εγκυρότερους μελετητές της αρχαίας Αιγυπτιακής γραμματείας. Οι ηθοποιοί, που θα αναπαραστήσουν τα δρώμενα στην Ιστορία, είναι οι Gary Pilλai και Shobu Kapoor. Η παράσταση είναι προγραμματισμένη για την τελευταία ημέρα του Φεστιβάλ, στις 10:30 το πρωί στο Burgage Hall, και το εισητήριο κοστίζει 8 λίρες.

Περισσότερες πληροφορίες για το Φεστιβάλ Ποίησης στο Ledbury μπορείτε να βρείτε εδώ.

Για την Ιστορία του Σινούχε (πρωτότυπο, αγγλική μετάφραση, βιβλιογραφία) κάντε κλικ εδώ ή αναζητήστε τις παρακάτω μελέτες (υπάρχουν στη Βιβλιοθήκη του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών στη Ρόδο):
Lichtheim, M. (1975), Ancient Egyptian Literature. Vol. 1: The Old and Middle Kingdom, Berkeley/Los Angeles/London.
Parkinson, R.B. (2002), Poetry and Culture in Middle Kingdom Egypt. A Dark Side to Perfection, London/New York, 149-68.
Parkinson, R.B. (1997), The Tale of Sinuhe and Other Ancient Egyptian Poems 1940-1640 BC, Oxford.
Quirke, S. (2004), Egyptian Literature 1800BC: Questions and Readings, London, 58-70.

No comments: