Tuesday 13 October 2009

Το Λούβρο επιστρέφει στην Αίγυπτο σπαράγματα τοιχογραφιών από τον τάφο του Τετάκυ στις Θήβες

Ο Γάλλος υπουργός Πολιτισμού, Φρεντερίκ Μιτεράν, αποφάσισε να επιστρέψει τα πέντε σπαράγματα τοιχογραφία που διεκδικεί η Αίγυπτος, μετά την ομόφωνη απόφαση της Εθνικής Επιστημονικής Επιτροπής των Συλλογών των Μουσείων της Γαλλίας, δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP). Τα πέντε τμήματα της τοιχογραφίας προέρχονται από τον υπ.αρ. 15 Θηβαϊκό τάφο του αξιωματούχου της 18ης Δυναστείας (κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Άμωσι, περ. 1550-1525 π.Χ.), Τετάκυ, στην Dra' Abu el-Naga. Σύμφνωνα με τη Γάλλο υπουργό Πολιτισμού, τα συγκεκριμένα σπαράγματα «αποκτήθηκαν καλή τη πίστη» από το μουσείο του Λούβρου. Από τη δική του πλευρά, ο Zahi Hawass, Γενικός Γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, κατηγορεί το μουσείο του Λούβρου για παράνομη απόκτηση των αρχαιολογικών αυτών θησαυρών. «Με το να αγοράζουν κλεμμένες αρχαιότητες, ορισμένα μουσεία ενθαρρύνουν την καταστροφή και την κλοπή αιγυπτιακών αρχαιοτήτων», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο συγκεκριμένος τάφος πρωτοανακαλύφθηκε το 1908 από τον γνωστό για τις έρευνές του στον τάφο του Τουταγχαμών, Λόρδο Carnarvon, ενώ η πρώτη ανασκαφική μελέτη δημοσιεύτηκε από τον Haward Carter το 1912 (Five Years' Explorations at Thebes: a Record of Work Done 1907-1911, Oxford). O τάφος ανοίχτηκε εκ νέου το 1924 από τον αιγυπτιολόγο Percy Edward Newberry (ο ιδρυτής της Αιγυπτιολογικής έδρας στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ), ενώ μία πλήρης δημοσίευση των τοιχογραφιών του τάφου δημοσιεύεται στο Journal of Egyptian Archaeology το 1925 (βλ. Ν. de Garis Davies, 'The Tomb of Tetaky at Thebes (No. 15)', Journal of Egyptian Archaeology 11, 1/2 [1925], 10-18. Κάντε κλικ εδώ για να κατεβάσετε το άρθρο από το JSTOR). Περαιτέρω αρχαιολογική έρευνα στο τάφο πραγματοποιήθηκε από Daniel Polz κατά τη δεκαετία του 1990.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα γεγονότα της επιστροφής των σπαραγμάτων κάντε κλικ εδώ (Γαλλικό δελτίο τύπου) και εδώ (ρεπορτάζ σχετικά με τη διαδικασία απόκτησης των συγκεκριμένων αρχαιοτήτων).

Πηγές:
ΕΕF/SCA/ΔΟΛ/Γαλλικό

Βιβλιογραφία για τον τάφο του Τετάκυ:
Ν. de Garis Davies, 'The Tomb of Tetaky at Thebes (No. 15)', JEA 11, 1/2 (1925), 10-18.
Μ. Eaton-Krauss, 'Four Notes on the Early Eighteenth Dynasty', JEA 84 (1988), 205-10.
F. Kampp, Die thebanische Nekropole. Zum Wandel des Grabgedankens von der XVIII. bis zur XX. Dynastie (= Theben, 13). 2 vols. (Mainz am Rhein, 1996), 194-6, figs. 96-98.
B. Porter and R. Moss, Topographical Bibliography of Ancient Egyptian Hieroglyphic Text, Reliefs, and Paintings. I, 1. The Theban Necropolis: Private Tombs (Oxford, 1960), 26-7.

No comments: