Sunday 10 January 2010

Νέοι τάφοι εργατών ήρθαν στο φως στη νεκρόπολη των μεγάλων πυραμίδων!

Μέρος του οροπεδίου της Γκίζα με τη μεγάλη πυραμίδα στο βάθος
(Associated Press/Dr. Zahi Hawass site)

Τάφους εργατών οι οποίοι συμμετείχαν στην κατασκευή της πυραμίδας του Χέοπα (περ. 2609-2584 π.Χ.) και του Χεφρήνου (περ. 2776-2551 π.Χ.) ανακάλυψαν Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι από το Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού της Αιγύπτου, Φαρούκ Χόσνι. Η αρχαιολογική ομάδα με επικεφαλής το Γενικό Γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου, Ζαχί Χαουάς, «ανακάλυψε μία νέα ομάδα τάφων που χρονολογούνται από την τέταρτη δυναστεία. Ανήκουν στους εργάτες που κατασκεύασαν τη μεγάλη πυραμίδα» δήλωσε ο Αιγύπτιος υπουργός.
Αναμεσά τους ξεχωρίζει ο τάφος του Ίντυ. Επρόκειται για ένα κυβωτιόσχημο μνημείο από ωμόπλινθους με επικάλυψη κονιάματος. Περιελάμβανε ταφικούς λάκους με κόγχες κα επικάλυψη από ασβεστόλιθο, ενώ έφερε θολωτή οροφή, η οποία κατά τον διεθυντή της ανασκαφής, Dr. Adel Okasha, συμβολίζει τον πρωταρχικό λόφο της δημιουργίας σύμφωνα με τη θεολογία της Μέμφιδος. Η αρχιτεκτονική του τάφου βοηθάει στη χρονολόγησή του στις αρχές της 4ης Δυναστείας, αφού ακολουθεί την παράδοση των ανάλογων μνημείων κοντά στην πυραμίδα του Φαραώ Σνεφρού (3η Δυναστεία), πατέρα του Χέοπα, στο Ντασούρ.
Σύμφωνα με τον κ. Χαουάς, η ανακάλυψη είναι πολύ σημαντική αφού «έρχεται σε αντίθεση με όλα όσα έχουν ειπωθεί σχετικά με την κατασκευή των πυραμίδων από εργάτες δούλους. Αν ήταν σκλάβοι, δεν θα μπορούσαν να έχουν κατασκευάσει τους τάφους τους σε αυτόν τον τομέα» πρόσθεσε ο Ζαχί Χαουάς.
Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ εδώ (Associated Press) και εδώ (επίσημο site του Dr. Zahi Hawass).

Πηγές:
Associated Press/Zahi Hawass official site/EEF

No comments: